Working Holiday, czyli wiza do Nowej Zelandii - Pojedziemy tam!

poniedziałek, 5 lutego 2018

Working Holiday, czyli wiza do Nowej Zelandii

Wczoraj upłynęło dokładnie 5 lat, kiedy to w lutowy zimny wieczór aplikowałem o swoją wizę Working Holiday do Nowej Zeladnii. Program dla Polski wystartował w 2010 roku i była to jedna z pierwszych tego typu umów o wymianie kulturowej, w których uczestniczył nasz kraj. Aktualnie wachlarz wyboru jest szeroki - Australia, Kanada, Tajwan, Japonia, Korea Południowa i inne. 5 lat to dobry moment, aby przypomnieć sobie - co to jest Working Holiday? Kto może aplikować o tą wizę? Jak wypełnić formularz? I co się dzieje po złożeniu wniosku?
wiza Working Holiday Nowa Zelandia

Co to jest wiza Working Holiday?

Working Holiday to międzynarodowa umowa, dzięki której młodzi ludzie mogą brać udział w wymianie kulturowej między krajami uczestniczącymi w programie. Od popularnej w naszym kraju wizy Work and Travel do USA, odróżnia ją fakt, że nie trzeba być w tym przypadku studentem, członkiem jakiejkolwiek organizacji ani aplikować przez pośredników. Swój wniosek można złożyć samemu na stronie Immigration New Zealand. Co roku, w lutym, przyznawanych jest 100 wiz tego typu, liczy się kolejność złożenia poprawnego wniosku. Niestety to nie jest wiele i wizy rozchodzą się w ciągu kilkunastu minut. Nowa Zelandia ustala indywidualnie ilość wiz dla każdego kraju, dla przykładu Niemcy czy Brytyjczycy nie posiadają limitów wizowych. Więc jeśli posiadasz paszport innego kraju - warto sprawdzić czy nie lepiej złożyć wniosek jako obywatel innego państwa, być może ułatwi to proces i oszczędzi nerwów przy błyskawicznym wypełnianiu wniosku.

Wiza ta pozwala przebywać na terytorium Nowej Zelandii przez okres 12 miesięcy od dnia, kiedy po raz pierwszy przekroczono na niej granicę. W tym czasie można opuszczać kraj oraz wracać do niego dowolną ilość razy. Czas spędzony poza Nową Zelandią nie wlicza się w przedłużenie ważności wizy. Wizę można wydłużyć w inny sposób, ale o tym później.

Kto może złożyć wniosek o wizę?

Wniosek o wizę Working Holiday może złożyć każdy obywatel Polski w wieku od 18 do 30 lat (liczy się wiek w momencie składania wniosku, a nie wyjazdu do Nowej Zelandii). Wniosek składa wyłącznie za siebie - nie obejmuje on dzieci, które są pod opieką aplikanta, ani współmałżonków (pary, które spełniają kryteria oczywiście mogą składać wnioski, jednak są one rozpatrywane niezależnie od siebie).

Wiza Working Holiday, a praca

W czasie trwania wizy można legalnie podjąć pracę na terenie Nowej Zelandii, tu pojawiają się pewne ograniczenia m.in. zakaz pracy u jednego pracodawcy przez okres dłuższy niż 3 miesiące; zakaz podejmowania stałej pracy oraz brak możliwości uruchomienia własnej działalności gospodarczej. Wiza ta została stworzona po to aby móc dorabiać podczas podróży, a nie tylko pracować. Ograniczenia te przestrzegane przez pracodawców (częste kontrole), polecam ich również przestrzegać posiadaczom wizy - szkoda się dorobić deportacji i zakazu wjazdu na przyszłość przez taką głupotę. Wiza pozwala również studiować przez 6 miesięcy.

Jakie warunki trzeba spełnić aby otrzymać wizę?



  • aplikować mogą osoby w wieku między 18, a 30 lat;
  • przy wypełnianiu wniosku, trzeba posłużyć się paszportem, który w momencie przekraczania granicy będzie ważny jeszcze przez kolejne 15 miesięcy;
  • należy przedstawić badania potwierdzające dobry stan zdrowia (prześwietlenie klatki piersiowej). Lista ośrodków, które przeprowadzają takie badania w Polsce znajduje się na stronie Immigration. Ja badanie robiłem przy ulicy Waryńskiego 9, w Warszawie i polecam to miejsce;
  • w momencie wjazdu trzeba posiadać bilet powrotny lub środki umożliwiające jego zakup (wystarczy też potwierdzenie posiadania karty kredytowej);
  • posiadać środki pozwalające utrzymać się w Nowej Zelandii - 4 200 NZD (może to być w formie wyciągu z konta lub zaświadczenie z banku o limicie kredytowym na karcie). Jednak nie spotkałem nikogo, kto musiałby udowadniać posiadanie takiego zabezpieczenia;
  • wizę można otrzymać tylko raz w życiu, w związku z tym aplikować nie mogą osoby, które już taką wizę miały przyznaną w poprzednich latach;
  • w momencie wjazdu należy posiadać ubezpieczenie podróżne.


  • Mój wniosek wypełniałem 5 lat temu, od tamtej pory wiele się pozmieniało w procesie aplikowania.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz